image

Dobrodošli

u psihološko savjetovalište ISKRE ODRASTANJA

Djeca i mladi tokom odrastanja prolaze kroz razvojne faze koje same po sebi mogu biti teške i za djecu i za roditelje. Osim toga odgajati djecu danas i osigurati njihov zdrav psihološki razvoj i dobro obrazovanje je posebno izazovno jer:


- Današnja porodica ima sve više izazova da osigura djeci dobre ekonomske uvjete za razvoj.

- Roditelji imaju teškoću da pronađu najbolji balans između pružanja ljubavi i podrške i razvijanja adekvatnih odgojnih metode u skladu s najnovijim društvenim tokovima.

- Okruženje u kojem djeca i mladi žive puni su izazova i djeca se teško mogu sama oduprijeti eksperimentiranju s alkoholom, drogama, nasilnom komunikacijom i dr.

- Uticaj masovnih medija a posebno interneta je nekontrolisano veliki na razvijanje stavova mladih o životnim vrijednostima i ciljevima

- Ratne traume i gubici još uvijek imaju snažan utjecaj na pojedince i društvo u cjelini.

- Škole i druge društvene institucije imaju teškoće u ostvarivanju u obrazovnih i odgojnih ciljeva

Ovakva situacija utjecala je na činjenicu da mnogo djece ima problema u ponašanju koji su često uzrokovani psihološkim i emocionalnim problemima. Smetnje vezane za prilagođavanje školskim uvjetima i obavezama kao i školski neuspjeh često su prisutni i predstavljaju dvije trećine uzroka koji vode ka razvoju ozbiljnih psihičkih problema djece i adolescenata. S druge strane, problemi u školi mogu biti posljedica određenih emocionalnih problema i utjecaja faktora vezanih za porodicu.

Roditelji kao i profesionalci koji rade s djecom često vide probleme djece u svakodnevnom životu, ali imaju poteškoće da ih razumiju i adekvatno odgovore na problem. Teško se određuju u kojoj mjeri je problem razvojni problem za koji se očekuje da će sam po sebi proći, a u kojoj mjeri im je potreban savjet i pomoć psihologa.

Nepravovremeno prepoznavanje problema i neadekvatan odgovor na problem mogu značajno odrediti budućnost mlade osobe, što se nažalost ponekad završi samoubistvom, predoziranjem ili nekim drugim oblicima ekstremnih i radikalnih ponašanja koji ugrožavaju život mlade osobe i porodice.

Psihološki problem roditelja i njihove djece su vrlo povezani. Ponekad roditelji ne prepoznaju svoje psihološke problem na vrijeme i ne traže pomoć za sebe sve dok ne primijete da njihovo dijete također ima problem.

Zato, ako ste prepoznali probleme kod svoje djece, ako želite s nekim razgovarati o problemu koji vas muči ili i sami imate psihološki problem s kojim se ne možete nositi, dođite i razgovarajte s našim osobljem.

Kontaktirajte nas

Uspješne priče naših pacijenata

0

Zadovoljnih klijenata

0

Godina iskustva

0

Certifikata

0

Objavljenih radova